luni, 6 septembrie 2010

Welcome to Hanoi!

Dupa vreo doua zile de mers cu trenul din Guanghzou, aterizam la 5 jumate dimineata (ora locala) intr-o gara ce nu parea sa semene cu ce vazusem pana atunci in Asia – aglomeratie mare, cladiri multe, ghisee si mai multe..Totusi ajunsesem in Hanoi. Nu aveam niciun dong (moneda locala) si la ora aceea nu se zarea niciun bancomat…iar soferii de taxi tot incercau sa ne convinga sa urcam in masinile lor, la un pret exorbitant. Noroc cu ghidul LP, care zicea ca de la acea gara se poate ajunge usor in oras, in vreo 20 de minute..o luam pe jos, cu rucsacii in spinare, gasim si bancomat la vreo 5 minute de gara..Ghidul nu spunea insa ca trebuie sa traversam si un imens pod, peste care cu greu circula pietonii, cu atat mai mult cei neobisnuiti cu atmosfera traficului haotic din aceasta tara.


Dupa doua nopti dormite pe tren, incercand sa ajungem in centrul Hanoiului

Inceputul parea promitator! Am ajuns intr-un final la hostel (dupa vreo 4 ore – asta dupa ce am schimbat un hostel), ne-am cazat (6 usd patul in dormitor – AC si apa calda) si am pornit pe strazile din cartierul vechi. Peste tot se gasesc magazine cu suveniruri, haine sau restaurante locale, unde locuitorii stau seara pe scaunele minuscule, la un pahar de ceva , discuta una alta si manaca seminte..






Suveniruri


Cand se lasa seara, trotuarele din Hanoi erau pline de astfel de persoane

Mai sunt de asemenea si agentii locale ce vand excusii in Halong Bay si alte zone ale Vietnamului, sau femei pe biciclete cu tot felul de fructe de vanzare si uneori chiar si flori..Pe strazi, mai ales in cartierul vechi, domneste o atmosfera ce-ti aminteste de aerul parisian.




Vanzatoare de flori


Bicicleta este un mijloc de transport folosit la maximum in Hanoi!

In centrul orasul vechi se afla lacul Hoam Kiem, cu salcii si bancute pe marginea sa, unde seara se aduna multe perechi pentru a se plimba agale. Am vazut de asemenea si locuitori care vin pe marginile lacului pentru a face gimnastica, la primele ore ale diminetii sau seara dupa apusul soarelui.


Lacul Hoam Kiem


Indragostiti pe malul lacului

Asa cum v-am obisnuit, am mai incercat si din bucataria locala – ma duce eu lihnita de foame intr-o dimineata (era aproape de pranz) la o tanti ce vindea pe strada orez cu ceva si zic ca vreau un bol..ma uit ce mai are prin fata si nu-mi face nimic cu ochiul, decat niste larve de viermi (asta cred ca erau) cu niste legume..Ii spun sa-mi puna o portie si o intreb cat face..16.000 dongi (aproximativ 70 de eurocenti!). Dupa cum vedeti in poza, masa mea arata destul de bine..iar gustul carnii nu pot sa zic ca era rau ;)) Am dat din viermisorii mei si la cativa vecini de hostel si au parut si ei incantati de gust! Viermii aveau gust de carne, carne prajita si chiar mi-au placut…erau crocanti, dar nu foarte..Trebuie incercati ca sa vedeti ce gust au! In rest, am gustat din pachetele de primavara vietnameze si mi s-au parut delicioase, mai ales ca veneau insotite cu un sos aromat, pe care n-am reusit sa-l identific.


Orez cu legume si larve de viermi


Mirodenii si fructe uscate


Fel si fel de peste uscat





Creveti uscati in piata locala

Daca ajungi in Hanoi, parerea mea e ca nu trebuie sa ratezi o cursa cu motocicleta in spatele unui locanic..Nu costa mult, in jur de 1 euro, insa experienta este de neuitat. Printre atatea alte motociclete si biciclete si masini, te intrebi daca cumva la urmatorul colt iti vei zdrobi genunchii de motocicleta din dreapta sau poate din stanga..e destul de palpitant, mai ales daca afara mai si ploua!

Alte puncte de interes in Hanoi mai sunt Templul Literaturii – o oaza de linsite, reprezentand prima universitate nationala, Casa Memoriala si Mausoleul Ho si Min – la mausoleum nu am ajuns, precum si Catedrala Sfantul Iosif din centrul cartierului vechi. Catedrala nu este cine stie ce la exterior – peretii eteriori sunt afectati de vremea umeda din zona, insa cand pasesti in interiorul ei, parca te intorci in Europa. Un sentiment straniu cel putin pentru mine, dupa o luna de zile petrecuta in Asia.


Templul Literaturii!















Casa Memoriala Ho Chi Minh - aici a locuit unchiul Ho in vara anului 1945, timp in care a redactat declaratia de independenta a Vietnamului




Aici cred ca am nimerit la inmormantarea respectivului, caci era un fel de ceremonie la poarta casei si multa lume adunata


Catedrala Sfantul Iosif din Hanoi


Interiorul unei curi - parea a fi templu


Incercand sa traversezi strada - o chestiune destul de complicata in Hanoiul plin de motociclete. Totul este sa nu te fugi! O iei usor inainte, iti mentii ritmul de mers si intr-un final te vezi teafar pe partea cealalta a strazii. Trebuie sa recunosc ca la inceput mi-a fost teama, ba chiar m-am si trezit stand in mijlocul strazii, caci nu aveam pe unde s-o iau, dar am observat ca toata lumea ma ocolea!

3 comentarii:

  1. Tu ai nimerit direct pe podul respectiv in timp ce eu am traversat centrul special pentru el.

    Vad ca nu ai scris nimic despre berea proaspata locala, bia hoi. Am avut norocul sa prind candva bere foarte rece facuta in urma cu o ora. Sunt aici de o saptamana si am tot degustat-o :)

    Intr-adevar, nu sunt multe obiective turistice in oras insa daca stai un timp incepe sa iti placa.

    Ai plecat cu o saptamana inainte sa ajung eu, tot in Bali esti ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am baut din berea lor proaspata, ci o singura data mi-am luat o doza..eram in Halong, dar nu pre sunt bautoare de bere si deci nu mi s-a parut nimic special ;))

    Am fost in Bali, si in Yogykarta, iar azi de dim am aterizat in Kuala Lumpur.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe acolo iti recomand sa incerci rata din China Town. O sa le vezi spanzurate la pranz prin vitrine, eu am mancat-o seara si a fost delicioasa.

    Ma uit la viermii tai si nu stiu daca asta am mancat acum o ora. Ai mei au avut in vremurile bune o carapace si traiau in lac :)

    RăspundețiȘtergere