vineri, 23 iulie 2010

Moskva - part 1

As mai fi dormit inca 5 nopti in cuseta noastra Bucuresti – Moscova decat sa-mi petrec o noapte in dormitorul hostelului din Moscova…aka sauna ruseasca.

Ajunsi intr-un final la poarta hostelului TNT – dupa rataciri de o ora si jumatate prin zona, ne facem curaj sa intram printr-o usa suspecta si sa urcam pe scari pana la etajul al treilea – liftul nu functiona. Nimic nu indica faptul ca acolo ne vom odihni in acea noapte, cu exceptia unui mic autocolant, dar mic mic, cu hostelworld. Yeeii! Am sunat la usa si fata mi s-a luminat…il gasisem.

Si sa stiti ca nu e tocmai placut sa umbli prin Moscova la ora 12 noaptea cu doi rucsaci: unul in spate si altul in fata…placut din punct de vedere al indicelui de confort termic. Ai spune ca noapte fiind, e mai racoare…dar noi parca faceam dus instant. De, trebuie sa ne obisnuim, caci am inteles ca prin Asia de Sud Est cam asta este senzatia all day long…

Ne-am tras sufletul, cu speranta ca dupa un dus ne va fi mai bine..ne-am inselat! Era atat de cald, incat in 5 minute curgeau apele pe tine la loc…am adormit intr-un final pe la ora 4 dimineata, cu gandul la cuseta noastra cu aer conditionat..Dar na, la 430 ruble (11 euro), in centrul Moscovei, nu prea avem cum sa comentam..

Ziua este lunga la Moscova, in sensul ca incepe sa se lumineze pe la ora 4 dimineata si pana pe la 11 seara mai e ceva lumina. Stiam de noptile albe de la St. Petersburg, insa am ramas uimita cand am vazut ce lumina era cand am ajuns in gara si ce repede a inceput sa se lumineze in acea noapte.

Moscova imi pare un oras complicat pentru cine nu stie macar alfabetul chirilic..adica pentru noi :)) Asa-mi trebuie daca nu am ascultat sfaturile veteranilor ;)) Statiile de metrou si directiile sunt scrise cu litere chirilice, numele strazilor la fel, iar indicatoare catre Piata Rosie si Kremlin nu am vazut prin oras, asa cum eram obisnuita in celelalte capitale europene. Noroc ca la metrou stateam cu harta in mana si intrebam daca asta e directia buna (dupa ce ma prindeam cat de cat ce scrie) iar pe strada intrebam lumea incotro e Piata Rosie (unde mai pui ca stateam si in centru)…greu domne la Moscova.

Cat ne-am invartit in prima noapte ca sa gasim hostelul, orasul parea destul de animat…tineri si mai ales tinere, aranjate si dichisite se indreptau catre cluburi, cafenele sau restaurante scumpe. Pe strada ne taiau calea fel si fel de masini, de la Maybach la Chrysler si alte modele la fel de “ieftine”. Aceasta este Moscova de astazi…Nu degeaba este in top 3 (parca) printre cele mai scumpe orase din lume..Galerii de arta, spectacole de teatru sau balet, viata de noapte, baruri si cluburi selecte, magazine ale marilor creatori de moda sau nopti de karaoke, pe toate le gasesti la Moscova.

Expozitie in mall

Plimbarea de sambata dupa masa

Caci orice calatorie cu transiberianul incepe (in cazul nostru) sau se termina in Piata Rosie, nu puteam sa ratam o scurta tura prin acest oras. Avand doar o zi la dispozitie pentru a vedea simbolurile puterii rusesti, am luat-o la pas dis de dimineata si izbiti de caldura de afara (mai ceva ca pe canicula aia mare din Bucuresti) ne-am oprit sa cumparam apa la primul magazin. O apa la 1 L = 40 de ruble..scump pentru bugetul nostru low cost ;))

Refreshment point

Chiar daca am ales special hostelul in centrul Moscovei, ne-a luat ceva timp pana sa gasim Piata Rosie..caci am zis sa ne incredem in instinct si sa nu ne uitam pe harta..si am luat-o pe strazi pana n-am mai stiut unde ne aflam…Atunci am scos Lonely Planetul (cel cu transiberianul) si am inceput sa intrebam..”To the Red Square, please?” Lumea nu prea intelegea ce spuneam, asa ca am inceput sa intrebam “Krasnaya ploshchad” adica Piata Rosie in ruseste (cel putin asa am gasit in LP). Chiar daca majoritatea nu intelegeau ce-i intrebam, se ofereau sa ne ajute. Asta am observat si cu o seara in urma, cand cautam de zor hostelul.

Pana acum nu am intalnit o mai mare bariera lingvistica ca in Rusia (dar nu-i bai, urmeaza Mongolia ;)) ) In incercarea de a cumpara apa de la magazin, dupa water, apa sau aqua care n-au avut niciun rezultat, am aratat cu degetul ce vrem sa cumparam…Dar cel mai palpitant a fost cand am vrut sa-mi cumpar niste fructe uscate pentru a avea pe tren…vad eu cat costa un kg si ma intrebam cum sa-i spun vanzatorului…scot o bacnota de 50 de ruble si i-o flutur in fata, ducandu-ma dupa la fructe…nu spun cate semne intre fructe si bacnota am facut, dar rezultatul a fost multumitor!

Dupa ce am intrebat mai multe persoane incotro catre Piata Rosie, salvarea a venit tot de la un turist. Am pornit astfel sa pozam inima Imperiului Tarist de demult apus. (Va urma)

Piata Rosie la amiaza

Sambata dimineata - 10 AM pe strazile Moscovei

Suvenituri

Panorama

Noi trei la portile Kremlinului

3 comentarii:

  1. Caldura mare, dar de ce asa de incruntata? ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. He, he, sa-l vezi pe varu in Ucraina disperat ca nu gaseste decat rusa si chirilica :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Intre timp am mai invatat literele chirilice si mai bajbai cat de cat sa citesc.. dar tocmai ce trebuie sa plecam din Rusia...Avem tren spre Ulan Ude si pe urma autobuz spre Ulan Batar!

    RăspundețiȘtergere